A környezetvédelemben a jövő a megújuló energiáké, az innovációé

A környezetvédelemben jövő a megújuló energiáké, amiben kiemelt szerepe van az innovációnak – mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetvédelmi államtitkára szerdán egy szakmai konferencián Budapesten.

Illés Zoltán elmondta: tudható, hogy a környezetvédelmiproblémák nagyon súlyosak és közülük jó néhány még tovább fog növekedni. A problémás területek a következők: energetika, klíma, hulladék, levegő, vízszennyezettség és egyéb környezeti gondok.

A zöldenergiák elterjedése a gazdasági válságból való kilábalás egyik motorja lehet – tette hozzá az államtitkár. Egyetértés van abban is, – fogalmazott – hogy az állam fontosabb szerepet fog betölteni, mint ahogyan azt a neoliberális elképzelések jósolták. A magyar kormány álláspontja az, hogy az állam igenis lehet jó gazda.
Az államtitkár szerint valódi vállalkozásélénkítés csak akkor képzelhető el, ha a stimuláló csomagok nemcsak a pénzügyi szektorhoz jutnak el, hanem olyan gazdasági szektorokhoz is, amelyek valós termelésben és munkahelyteremtésben érdekeltek. "Ilyen szektor a zöldipar, a zöldtechnológiák területe; a gazdaságélénkítő csomagoknak tehát hangsúlyt kell helyezniük e szektor támogatására" – mondta.

A hulladékgazdálkodás tekintetében a VM prioritásaként nevezte meg az államtitkár, hogy nem a hulladéklerakásra, hanem a hulladékkeletkezés megelőzésére kell összpontosítani. Ezután természetesen a szelektívgyűjtés következik, illetve egyéb megoldások. Illés Zoltán megemlítette, hogy a vidékfejlesztési tárca megváltoztatja termékdíj szabályozást a VM.

Termékdíj lesz, de ahol csak lehet csökken – mondta. A csökkenés mellett azonban nem lesz mentesség a termékdíj alól senkinek sem. A befolyt pénzből a begyűjtést és az újrahasznosítást finanszírozzák meg – hívta fel a figyelmet az államtitkár. A tervek szerint a koordináló szervezetek szerepe megszűnik, egy koordináló szervezet lesz, az pedig állami tulajdonban.

Forrás: muszakiforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes