A közszolgálatban csökkent leginkább a munkalehetőségek száma

Az előző negyedévhez képest leginkább a közszolgálat területén csökkent a meghirdetett pozíciók száma, derült ki a Jobinfo.hu Online Álláspiaci Riport 2011. második negyedévre vonatkozó adataiból. A pályakezdők számára viszont jó hír, hogy a legnagyobb bővülést a gyakornoki, illetve munkatapasztalattal még nem rendelkező fiatalok számára meghirdetett pozíciók kapcsán mérték a www.jobinfo.hu állásportál szakemberei.

A kínált állások típusát megvizsgálva 2011. első negyedévéhez képest a pályakezdők, illetve gyakornokok számára meghirdetett állások növekedtek leginkább a Jobinfo.hu Online Álláspiaci Riport 2011. második negyedévre vonatkozó adatai alapján. „Ez vélhetően két tényező találkozásának köszönhető, egyrészt a nyár közeledtével százezernyi friss munkaerő kerül a piacra, amire a munkáltatók is készülnek. Másrészt újra a létszámbővítés jelei mutatkoznak, melynek során a munkáltatók kiemelt szerepet szánnak a pályakezdőknek, akiket kedvezőbb feltételek mellett tudnak alkalmazni, mint a már tapasztalattal rendelkező munkavállalókat” – kommentálta az adatokat Kristók Balázs, a Jobinfo.hu állásportál vezetője.

A II. negyedév nyertesei közé tartoznak még a szakmunkások, a gazdasági, illetve pénzügyi területen elhelyezkedni szándékozók, valamint a logisztikai, beszerzési és szállítmányozási pozíciókra pályázók. Ezekben a kategóriákban 20 százalékkal több állás várt betöltésre, mint 2011. első negyedévében. A legek körében ugyanakkor negatív rekordot állított fel a közszolgálati kategóriába sorolható állások köre. A legnagyobb visszaesés a közigazgatás területén tapasztalható, de az oktatási, illetve az egészségügyi álláslehetőségek számában is tetemes a csökkenés.

Még több mérnököt, informatikust

Nincs jelentős változás a végzettség szerinti álláskínálati számok dobogós helyein, a vizsgált időszakban ezúttal is a mérnökök, az informatikusok és a műszaki végzettséggel rendelkezők iránt volt a legnagyobb a kereslet. „A közel 90 ezer állásajánlat mintegy 25 százaléka nekik szól, ami rávilágít arra, hogy az oktatás nem képes kellő mennyiséget produkálni az ilyen végzettségekkel rendelkező szakemberekből” – mondta a Jobinfo.hu képviseletében Kristók Balázs.

Ha a kínált állásokat az elvárt idegennyelv-ismeret szerint vizsgáljuk, akkor megállapítható, hogy a második negyedévben is az angol az első számú favorit a munkáltatók körében, ezt követi a német majd a francia. Változás viszont az előző negyedévhez képest, hogy az április 1. és június 30. között nyitott pozícióknál növekedett a kiírásokban a követelményként megfogalmazott idegennyelv-ismeret.

Több a lehetőség, csak utazni kell?

A Jobinfo.hu adatai szerint egyébként a második negyedévben mintegy 5 százalékkal nőtt a nyitott pozíciók száma. Területi bontásban az élen nincs változás, sőt Budapest a maga 37,4 százalékával még inkább főváros-központúvá alakítja az álláspiacot. A megyék vonatkozásában már komolyabbak a változások, Zala, Győr-Moson-Sopron, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkált 20 százalék feletti emelkedést az első negyedévhez képest, igaz, ez volumenét tekintve csak pár tucat pozícióval jelent többet az adott megyében.

A Jobinfo.hu Online Álláspiaci Riport kutatási háttere

A hírben közölt információk a Jobinfo.hu állásszemléző oldal adatain alapulnak. Magyarország egyik legnagyobb álláspiaci oldala a 2011. április 1. és 2011. június 30. között online feladott álláshirdetéseket vizsgálta meg, a közölt adatok mintegy 90 ezer pozíció paraméterei alapján kerültek összeállításra, de nem reprezentatívak a teljes hazai online álláskínálati piacra. Az online álláspiaci adatok elsősorban a képzett munkaerőre vonatkozó igényeket tükrözik vissza.

A Jobinfo.hu-ról

A Jobinfo.hu integrált álláskereső portált 2003 augusztusában indította el a Hírek Média. A szolgáltatás rövid idő alatt a hazai online állásportálok meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát. Az évről évre dinamikusan növekvő JobInfo.hu online álláskereső jelenleg több mint 210 000 regisztrált pályázót tartalmaz. Az állásportál jelenleg már mint egyfajta online aggregátor oldal szerepel a hazai álláspiacon. Legfontosabb feladata, hogy a hazai online álláskínálat minél nagyobb százalékát egy helyre gyűjtve kínáljon elhelyezkedési lehetőséget a munkavállalóknak, miközben jelentős látogatói forgalmat visz az állást meghirdető legnagyobb portáloknak. Ennek következtében a Jobinfo.hu integrált álláskeresőn ma már folyamatosan több mint 15 000 az aktuális állásajánlatok száma.

Kapcsolódó webcím:

A JobInfo.hu honlapja: www.jobinfo.hu
Az előző negyedéves álláspiaci riport itt érhető el: http://www.hirekmedia.hu/hirek/2011/cikk-326

forrás: logportal.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes