A kormány segít: 23 milliárd a MÁV-nak

Nehéz helyzetben van a MÁV-csoport: 290 milliárd forint adóssága van, az év végén pedig 60 milliárd forint veszteséget mutat majd a mérleg. Az elnök-vezérigazgató, Szarvas Ferenc a közszolgálati rádióban fejtette ki elképzeléseit.

title

 

Nemrégiben 23 milliárd forint többlettámogatást kapott a MÁV-csoport az államtól, de ez szinte csepp a tengerben: a cégnek 290 milliárd forintnyi adóssága van, ebből 100-110 miliárd körüli összeg kapcsolódik a beruházásokhoz. A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Rádió reggeli, 180 perc című műsorában kifejtette: a 23 milliárdos állami segítségnyújtással megőrizhetik a MÁV-csoport likviditását és azt, hogy a kint lévőséget a cég a rendnek megfelelően teljesítse.

IMG_8543
A pályafelújításra EU-támogatásokból kell forrást biztosítani

A jövőt a cégvezető abban látja, hogy az állam mint megrendelő, közszolgáltatási szerződést köt a szolgáltatókkal a személyszállítás és a pályafenntartás területén, és ezt ráadásul ki is fizeti, ha már megrendelte.

DSCN5881
A közszolgáltatást meg kéne rendelni az államnak egy szerződés keretében, és azt ki is kellene fizetni, ezzel sokat segítene a MÁV-on

Az elnök-vezérigazgató a közösségi közlekedés holdingba szervezése kapcsán kiemelte: az egyéni közlekedéssel szemben kell a közösségi közlekedés attraktivitását növelni. Szarvas szerint a holding végre megoldhatja azt, hogy a MÁV és a Volánok közötti egyeztetés nem minisztériumok közötti „üzengetés” lesz, hanem egy cégen belül hatékonyan lehet a feladatokat elosztani. Emellett pedig fontos az eszközpark, nevezetesen a járműállomány megújítása is, amit jellemzően piaci hitelekből is meg tud oldani a vasút; az EU támogatásait a pályák és az infrastruktúra korszerűsítésére fordítaná elsősorban a MÁV-csoport.

IMG_8575

A gördülőállomány frissítését piaci hitelezők is támogatnák a vezérigazgató szerint
(fotók: Halász Péter)

forrás: iho.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes