A külföldiek büntetlenül bliccelhetnek az autópályáinkon

Bár alkalmas a külföldi rendszámú autók ellenőrzésére is az a kamerás rendszer, amellyel az Állami Autópálya Kezelő Zrt. vizsgálja, hogy egy autós megfizette-e a használati díját, egyelőre mégsem tudják behajtani rajtuk a bírságot. A szervezet szóvivője az InfoRádiónak elmondta: ehhez hiányoznak az adatcseréről szóló államközi egyezmények.

 

Hiányoznak azok az államközi egyezmények, amelyek lehetővé tennék, hogy egy belügyminisztérium kiadja egy másik országnak saját állampolgára adatait. Így az autópálya-kezelő is gondokkal küszködik.
Olyan ellenőrzésekkel próbálkozunk, amivel a helyszínen el lehet fogni a bliccelőket, és azon nyomban pótdíj fizetésére lehet őket kötelezni – mondta az InfoRádiónak Winkler-Virág András, a szervezet szóvivője.
Kifejtette: a magyar rendszer négy különböző ellenőrzési elemmel működik, ebből kettő kamerás ellenőrzés, azaz a rendszámok leolvasását végzi. De mivel a pótdíj fizetésére felszólító csekket utólag küldik meg a lefülelt autósoknak, ezért pont ez az a rendszer, ami nem alkalmas a külföldiek utolérésére – mutatott rá.
Ezért, mint Winkler-Virág András elmondta, a külföldiek esetében a mobilcsoportos és a tereléses ellenőrzés vezethet eredményre. Az elsőnél az autópályára való fel- illetve lehajtáskor ellenőrzik az autókat, a másodiknál egy teljes autópálya forgalmát terelik ki egy pihenőhelyre.
A szóvivő szerint rendőrségnek már van olyan lehetősége, hogy bizonyos összeg fölött adatokat kérjen a szabálytalankodó külföldiekről azok hazájától, így van előrehaladás a probléma megoldásában. A bliccelés Magyarországon szerződésszegésnek minősül, és erre a kategóriára nincsenek államközi egyezmények.

- inforadio.hu –

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes