A kkv szektor nem tervez jelentős létszámbővítést a közeljövőben

A mikro-, kis- és középvállalkozások döntő többsége az alkalmazottak létszámának stagnálásával számol, és a munkaerő-felvételben gondolkodó vállalkozások többségénél is csak néhány fős létszámbővítést valószínűsítenek – közölte a K&H Bank a GfK piackutatóval közösen végzett felmérésének eredményét csütörtökön.

A 700 vállalkozás vezetőjének megkérdezésével, tavaly december elején végzett felmérés azt mutatja, hogy az elmúlt negyedévhez képest csupán 1 százalékponttal, 17-ről 18 százalékra nőtt azoknak a kkv döntéshozóknak az aránya, akik 1-4 fővel tervezik növelni a dolgozók létszámát. A 4 főnél több munkaerőt felvenni szándékozó vállalkozások aránya továbbra is 5 százalék, miközben 9 százalék azon vállalkozások aránya, akik leépítésben gondolkodnak. A vállalkozások több mint kétharmada változatlan létszámmal számol.

Az ipari cégek közül tervezik legtöbben, hogy növelik a dolgozók létszámát, míg legkevésbé a mezőgazdaságban számolnak munkaerő-felvétellel.

A tanulmány megállapítása szerint fontos tényező lehet a kkv-k foglalkoztatásának bővülésében az az 5 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett, a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatását szolgáló pályázat, amelyre csütörtöktől lehet benyújtani a pályázati dokumentációkat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán jelentette be, hogy ötmilliárd forint keretösszeggel munkahelyteremtő pályázatot írt ki a kormány, a támogatásra mikro-, kis- és közepes vállalkozások pályázhatnak 2011. március 31-ig.

Czomba Sándor ismertette: az alaptámogatás mértéke a tavalyi 800.000 forint után az idei pályázaton 1,2 millió forint lesz új munkahelyenként, ehhez adódnak hozzá a különböző kiegészítő támogatások. A hátrányos helyzetű kistérségekben, településeken új munkahelyenként további 150.000, a leghátrányosabb helyzetű térségekben 300.000, regisztrált álláskereső alkalmazása esetén 500.000, roma munkavállaló alkalmazásakor pedig újabb 200.000 forint támogatás jár a vállalkozásnak.

A várakozások szerint a most kiírt pályázattal 2.700-3.000 új munkahely jöhet létre, ezenkívül további 5.000-6.000 munkahely megőrzése válik lehetővé.

 

forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes