A kkv-k hatékonyságának javulása lehet az adócsökkentés egyik kulcsa

Az elmúlt években KKV szektor adta magyarországi GDP növekedés 60-65%-át, továbbá innen származott az adóbevételek kétharmad része. A szektor lemaradását jellemzi, hogy a hatékonyságuk alig fele a nagyvállalati szektornak és a multiknak. Ha ezen sikerül javítani, akkor emelkedésnek indulnának az adóbevételek, ami adócsökkentést eredményezhetne – derült ki az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. mai szakmai előadásából.

A hatékonyságon túl a szektor akkor is hátrányból indul a multikhoz képest, amikor a határokon túl próbálkozásokról beszélünk. A határon átnyúló adózás költsége a KKV szektorban eléri a bevétel 2,5%-át, míg a nagyvállalatoknál ez csak 0,02% (ami több mint százszoros különbséget jelent).ű
Az Európai Unióban a vállalkozások több mint 99%-a KKV, az összes vállalkozás 91,5%-a 10 fő alatti. A szektorban 75 millió munkahely működik, ők termelik meg az EU27 GDP 60%-át. Az adóhatóságok – különösen válsághelyzetben – kevésbé szigorúak a vállalkozásokkal, de hozzá kell tenni, hogy nyugaton az adómorál is eltér a hazaitól.
Nyugaton a KKV-kon belül kiemelt szerep jut a családi társaságoknak. Ezek szintén jóval hatékonyabbak a magyar társaiknál, mivel több generáción át kiszűrték a hibákat, míg nálunk még csak most állunk az első vállalkozói generációváltás előtt.
A KKV-knál gyakran hiányoznak az előre meghatározott cégstratégiák, nincs szervezeti felépítés (hiányoznak a szorgos hangyák és a középvezetők), tisztázatlanok a felelősségi körök. Ezek mind-mind a hatékonyság rovására mennek.
Még mindig gyakori a kézi irányítás, kiemelt szerepet kap a tulajdonos személye, pedig 20 fő felett ez már csak nagyon nehezen valósítható meg. A KKV-k adócsökkentést várnak, pedig sokan még a jelenlegi lehetőségeikkel sincsenek teljesen tisztában.
Fontos a tevékenység gondos áttekintése és átgondolása. Érdemes nyomon követni a kisvállalkozói adókedvezményeket, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén melyek vonatkoznak egy adott cégre.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes