A kis- és közepes vállalkozások a gazdaság motorjai

Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt az olcsó hitelekkel helyzetbe hozott kis- és közepes vállalkozások lehetnek a gazdasági növekedés motorjai – hangzott el szerdán az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodájának állampolgári fórumán, Szolnokon.

 

Pelczné Gáll Ildikó  (Fidesz) néppárti európai parlamenti képviselő kiemelte: bebizonyosodott, hogy életképtelen az eddigi, a piacok önszabályozó rendszerére épülő gazdaságpolitika. Ehelyett új elvekre épülő rendszerre van szükség, melyen belül Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt a növekedés motorjai lehetnek az olcsó hitelekkel helyzetbe hozott kis- és közepes vállalkozások.

Rámutatott: az unió konkrét intézkedések előkészítésén dolgozik a gazdasági válságok megelőzésére és kezelésére. Ezek várhatóan az összeurópai érdekeket helyezik előtérbe az EU-s források elosztásánál ás a jelenleginél szigorúbban ellenőrizhetővé teszik a pénzek felhasználását. Emellett a recesszió közvetlen kezelésére közös krízisalapot is létrehoz majd az unió, melynek forrásait egy e célból kivetett közösségi adó bevételei teremthetik meg – fogalmazott a képviselő.

Magyarország EU elnökségéről szólva kijelentette: erős Európára és erős Magyarországra van szüksége az uniónak. „Az elnökség Magyarország számára az igazi belépő, az első tánc lesz, melyben nem szabad hibáznia. A legfontosabb, hogy a nyitott dossziék ügyeit jól vigyük tovább, ez lesz egyben az új hazai közigazgatás főpróbája is" – mondta. 

Gurmai Zita (MSZP) szocialista európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, hogy a munkanélküliség enyhítése a válságból való kitörés egyik kulcsa. Az unió mintegy 500 millió polgárából ma 25 millió embernek nincs állása, közülük ötmillió a fiatal.
„Bőven van még teendőnk, hogy a recesszió végül ne a sor végén álló, egyébként is szegény embereket hozza lehetetlen helyzetbe" – fogalmazott.

A szocialista politikus szerint a szegénység jelenleg nőarcú, ezért nem szabad megtörténnie, hogy a válság árát a nők fizessék meg". Utalt arra, hogy a korábbi fázisában a zömmel férfi munkaerőre épülő ágazatokat – autóipar, építőipar, bankszektor – sújtó recesszió jelenleg a túlnyomó részt nőket foglalkoztató szolgáltatói szektorban érezteti hatását.

Mind emellett a nők továbbra is komoly hátrányt szenvednek a férfiakkal szemben az európai munkaerőpiacon – hangsúlyozta. A bérolló a legfrissebb kutatások adatai alapján megközelíti a 18 százalékot, azaz a nők azonos feltételek között ennyivel kevesebbet keresnek a férfiaknál. „Magyarul évente 63 napot dolgoznak ingyen" – húzta alá Gurmai Zita.

Forrás: hvg.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes