A hulladékokról alkot törvényt az Országgyűlés

Az Országgyűlés február 13-án kezdődő ülésszakára terjesztette be a szaktárca a hulladékokról szóló törvénytervezetet, amely egészen más, korszerű jogszabály lesz a jelenleg hatályban lévő hulladékgazdálkodásról szóló törvényhez képest – mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-nek.

A politikus emlékeztetett: az unió mind a 27 tagországától azt követelte, hogy a legújabb irányelveket építse be a nemzeti, hulladékokról szóló törvény kidolgozásakor. Bár a jogszabályt 2010. végéig kellett volna hatályba léptetni, ezt egyetlen ország sem hajtotta végre, ugyanakkor az unió környezetvédelmi biztosa 2011. végéig haladékot adott erre – mondta Illés Zoltán.
Az államtitkár kiemelte: Magyarország a hulladékokról szóló törvénytervezetet megalkotta, erről tájékoztatta az Európai Uniót, a tervezetet a parlament elé is beterjesztette, az Országgyűlés pedig a törvényjavaslatot tavaszi ülésszakán napirendre tűzte.
Elfogadása esetén július elsejével lép életbe a hulladékról szóló törvény – tette hozzá.
A szaktárca államtitkára kifejtette: a hulladékról szóló törvénytervezet nemcsak a kommunális, hanem a veszélyes hulladékokról, a hulladékok égetéséről szól, jószerivel mindenről, ami idetartozik, ugyanakkor kitér a hulladékgazdálkodásra is.
A hulladék begyűjtése közfeladat, ebből pedig az következik, hogy az állam szerepvállalása legyen a meghatározó – emelte ki. Hozzátette: ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy csupán állami cégek végzik majd el ezt, magán, illetve külföldi érdekeltségű társaságok is érdekelhetnek ebben.
A jogszabály a szelektív gyűjtésre, a hulladék újrahasznosítására, nem pedig a lerakására, égetésére fókuszál – tette hozzá az államtitkár.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes