A hajóközlekedést is bevonnák az EU ETS rendszerébe

A Bizottság kiterjesztené az EU kibocsátás kereskedelmi rendszerét a hajózási ágazatra is, annak érdekében, hogy tovább csökkentse a közlekedési ágazat által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét.

letöltés

A Bizottság javaslata alapján az Európai Unió tagállamainak vizein közlekedő hajókat, hajótársaságokat bevonnának az ETS kereskedelmi rendszerbe, ennek megfelelően ezeknek az uniós kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) keretein belül kibocsátási egységekkel kellene gazdálkodniuk. Január elseje óta a kereskedelmi rendszert már kötelezően kiterjesztették az EU-ban közlekedő, az oda tartó vagy onnan repülő légitársaságokra, azonban a szabályozás ellen több EU-n kívüli ország is tiltakozik. A Bizottság azért sürgeti a további lépéseket, mert a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) előző heti ülésén elhalasztották a témával kapcsolatos döntéseket.

Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszere (European Emission Trading Scheme, ETS) a központi eleme az EU éghajlatváltozás elleni küzdelmet meghatározó stratégiájának. Világszinten ez az első nemzetközi széndioxidkibocsátás-kereskedelmi rendszer, amely 2008 elejétől nemcsak a 27 tagállamra terjed ki, hanem az Európai Gazdasági Térség további három tagjára, azaz Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre is. Jelenleg az energetikai és az ipari ágazatok több mint 10 000 létesítményét fogalja magában, amelyek együttesen az EU széndioxid-kibocsátásának csaknem felét, illetve teljes üvegházgáz-kibocsátásának 40 %-át adják.

forrás: euvonal.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes