A gyógyszeripari logisztikai szolgáltatók jövőképe

bd3346ba561b5b55180dd1441a09d1ee_L[1]

A gyógyszerszállítás kapcsán vannak olyan lehetõségek, amelyekkel a gyógyszergyártók és a logisztikai szolgáltatók is kölcsönösen elõnyös helyzetbe kerülnek és jelentõs költségeket takaríthatnak meg. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság gyógyszeripari tagozatának ülésén elhangzottak szerint ehhez azonban szükség van az együttmûködés iránti elkötelezõdésre és a kölcsönös bizalomra.

A résztvevõk elsõsorban a közös, Közép- és Kelet-Európába történõ közúti gyógyszerszállításban rejlõ lehetõségeket igyekeztek feltérképezni. Korábban elõfordult, hogy több gyógyszergyártó vállalat közösen indított szállítmányt a régióba, de a szervezés bonyolultsága és az erõforrás hiánya miatt ezek a szállítások nem váltak rendszeressé. A költséghatékonyságra való törekvés azonban minden tagozati tag számára elsõdleges fontosságú, így továbbra is keresik a lehetõséget a közös közúti fuvarozás megvalósítására. Lehetséges megoldásként szolgálhat külsõ logisztikai szolgáltatók bekapcsolása a folyamatba. Nehézséget okoz azonban, hogy ezeknek alkalmazkodniuk kell a gyógyszeripar különleges szabályozásaihoz (például hûtött tárolás és szállítás), illetve a gyártók eltérõ igényeihez és forgalmához. Több ötlet is felmerült szolgáltatóvállalatok részérõl, egyebek között az „e-kamion” indítása. Ebben az esetben a gyógyszergyárak menetrend szerint induló kamionokon foglalhatnának tárhelyeket az interneten keresztül. A közúti fuvarozás mellett a résztvevõk a légi szállítással kapcsolatos észrevételeiket is megvitatták. A keleti irányba történõ gyógyszerszállítást a legtöbb magyarországi cég a frankfurti repülõtéren keresztül oldja meg, amely jelentõs pluszköltségeket jelent. Emellett kérdéses, hogy légi szállítással hogyan oldható meg a gyógyszerek megfelelõ védelme a környezeti hatások, illetve az esetleges lopáskárok ellen, szemben a door-to-door szállítás vonatkozásában.

A Cemelog Kft. képviseletében Menyhárt Zoltán üzletfejlesztési igazgató tartott prezentációt. A társaság portfóliójába tartozik a gyógyszerek tárolása, szállítása, csomagolása (másodlagos csomagolás), illetve raktározása is. A vállalatnak 27 gyógyszeripari partnere van, és célországtól függõen napi, heti, kétheti rendszerességgel szállít menetrend szerint Kelet-Európába gyógyszert saját teherautóival. Tavaly 84 ezer raklapnyi készterméket szállítottak ebbe a régióba. A fuvarozási kapacitások folyamatos növelése (májusban három új teherautóval bõvült a flotta) mellett 36 ezer raklapnyi, a GMP- (Good Manufacturing Practices) elõírásoknak minden tekintetben megfelelõ tárolási kapacitással rendelkezik, ebbõl 1020 raklapnyi a 2–8 Celsius-fokos hûtött tárolóterület.

forrás: logisztika.com

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes