A görög vasút privatizációja ellen sztrájkolnak négy napon keresztül

Négynapos sztrájkot hirdettek a görög vasutasok, hogy így tiltakozzanak a vasút privatizálásának terve ellen.

A vasutasok 24 órára beszüntetik a munkát hétfőn, kedden, szerdán és pénteken. Az Athént és a nemzetközi repülőteret összekötő gyorsvasút sem fog működni e négy nap alatt. A kormány azt tervezi, hogy eladja az államvasutat, amelynek felhalmozott adóssága meghaladja a 10,7 milliárd eurót. Ez az összeg mindennap 2,5 millió euróval gyarapodik.

A kabinet már előkészítette azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében felmondják a kollektív szerződéseket, bezárják a veszteségesen működő szárnyvonalakat, jelentősen csökkentik a vasutasok fizetését és egyéb illetményeit, megszüntetik a pótlékokat és a túlórákat, valamint a jelenlegi 6050-ről 3600-ra csökkenti az alkalmazottak számát. Utcára azonban senki nem kerül, vagy nyugdíjazzák, vagy más állami intézménybe helyezik el az elküldött vasutasokat.

Az államnak szándékában áll leírni a vasút adósságát ingatlanvagyonának egy részéért, s az adósságától megszabadított társaság részvényeinek 49 százaléka állami tulajdonba kerülne. Az állam ezt a részesedést aztán el is adná.

A vasutasok már nem egyszer tüntettek októberben, és azt ígérték, hogy a törvénytervezet parlamenti vitájához időzítve még tovább növelik a nyomást. A parlamenti vita hétfőn kezdődik, és várhatóan két napig tart.

Forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes