A gépjármű szakma újabb lépései és javaslatai a feketegazdaság ellen

A hazai gépjármű iparág képviselői úgy döntöttek nem nézik tovább tétlenül a feketegazdaság térhódítását a szakmán belül. A gazdasági válság mélypontra sodorta a hazai értékesítést és szerviz szolgáltatást, ugyanakkor egyre terjed az illegális kereskedelem az alkatrészek, a gumiabroncsok és az akkumulátorok területén is. A jelenleg hatályos jogszabályok nem szolgálják a feketegazdaság visszaszorítását, miközben szinte betarthatatlanok a jogkövető cégek számára és nem nyújtanak érdemi támaszt az ellenőrzést végző hatóságok számára sem. 

 
 


A szakma által feltárt anomáliák néhány példája számszerűsítve:

1. Az EU szabad határforgalma és a gazdasági válság rendkívül felerősítette az illegális gumiabroncs és akkumulátor kereskedelmet: a hazai forgalom 12-14 %-a, 5.000 tonna gumiabroncs, illetve 1.800 tonna akkumulátor kereskedelme zajlik ellenőrizetlenül a szürke gazdaságban ami mintegy 4 milliárd forint áfa, termékdíj és egyéb adó kiesést jelent az országnak.
2. A 260 bejegyzett átvevő és hasznosító végpontra 1000-nél is több illegális autóbontó és több száz illegális hulladékkezelő jut: ez közel 40.000 darab gépjármű jogszerűtlen kivonását jelenti a forgalomból, ami az illegális alkatrész forgalmazáson keresztül további 5-8 milliárd forint kárt okoz a magyar államnak.
3. Az akkumulátor hulladékok kivonása a fordított áfa hatálya alól mintegy 1 milliárd forint költségvetési bevétel kiesést jelent az államháztartásnak.

Az Autós Nagykoalíció a szakmai érdekképviselet erősítése céljából a gumiabroncs- (Öko-Gum Nonprofit Kft, Hurec Nonprofit Kft) és akkumulátor hulladékok hasznosítását koordináló társaságok (Hungarohab Nonprofit Kft, Johnson Controlls Autoakkumulátor Kft, Banner Hungária Kft) csatlakozásával a már korábban alapítóként belépett CAR-REC Kft-vel és a Gépjárműbontók Egyesületével megalakította Hasznosítói Tagozatát.
Az újonnan létrejött tagozat feladata, hogy elsősorban a roncsautó, a gumiabroncs és az akkumulátor anyagáramokban optimális hulladékkezelési megoldást nyújtson az autógyártók és gépjármű importőrök, a gumiabroncsgyártók és forgalmazók, valamint az akkumulátor-gyártók és forgalmazók számára.

A Hasznosítói Tagozatát szakmai képviselői: Lukács Pál, a gépjármű roncs, Kocsis Kenéz, a gumiabroncs, míg Hám Eszter, az akkumulátor szakterületet képviseli.

A Hulladékkezelési Tagozat kiemelt célja, hogy:
- Az Európai Unióban, először Magyarországon valósuljon meg a gépjármű importőrök, akkumulátor és gumi gyártók, hulladékhasznosítók és koordinálók kiterjesztett érdekszövetsége, amely egyben a gazdasági és környezetvédelmi célok megvalósulását szolgálja.
- Egyszerűsítse és egységesítse az adminisztrációs – adatszolgáltatási kötelezettségeket, olyan „egyablakos" rendszer kialakításával, amely lehetővé teszi, hogy a gyártók, forgalmazók egységes felületen keresztül teljesíthessék hulladék-hasznosítási kötelezettségeiket és termékdíjas-, valamint roncsautóra vonatkozó adatszolgáltatásaikat a hatóságok felé.
- Az állami szervek, hatóságok, törvényhozók számára a gépjármű szakmát érintő ügyekben olyan megkerülhetetlen tömörülés legyen, amely folyamatos kommunikációval, konkrét szakmai javaslatokkal segíti a jogszabályalkotó és ellenőrzést végző hatóságok tevékenységét.
- Egységes fellépés a szakmát érintő illegális tevékenységekkel szemben, a jogszabály alkotók megfelelő informálása és a jogalkalmazók figyelmének folyamatos felhívása, szoros együttműködés a vám- és adóhatósággal. Konkrét módosítási javaslatokat nyújt be a fordított ÁFA, illetve a fémtörvény kapcsán.
- Támogatja és preferálja a kiépített hazai begyűjtő hálózatokat, előkezelő és hasznosító műveket, biztosítja az EU előírásainak megfelelő hasznosítási arányok teljesítésére való felkészülést.
- Megvizsgálja és javaslatot dolgoz ki a gépjárművek esetén a hasznosítási átalánydíj bevezetésére, amely további csökkenést jelent a kapcsolódó adminisztrációban is.

Knezsik István elnök,
Autós Nagykoalíció

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes