A fuvarozók járhatnak a legrosszabbul

A BKK szerint az üzemanyagárak növekedése miatt nem fog jelentősen nőni a tömegközlekedők száma.

Gazdasági elemzők szerint hosszú idő kell ahhoz, hogy átlépje az üzemanyagok átlagára az ötszáz forintot, hosszabb távon azonban az átlagos inflációt meghaladó üzemanyagár-növekedés várható. Ha jövőre négy-öt százalékos inflációval számolunk, akkor az üzemanyagárak hét-nyolc százalékkal biztosan nőni fognak. Éves kitekintésben arra lehet számítani, hogy az inflációnál másfél-két százalékkal magasabb lesz az árak emelkedése az üzemanyagok esetében – mondják. Idén eddig harminchat forinttal nőtt a benzin ára és hatvanhét forinttal a gázolajé (ebben már benne van a jövedéki adó hatása is). A kőolaj mostani ára egyébként alig haladja meg az ötven évvel ezelőtti árat.

A gazdasági válság egyre negatívabb hatásait nézve felmerül a kérdés, hogy ha tovább nőnek az üzemanyagárak, leteszik-e az autóval közlekedők gépkocsijaikat, illetve ha így tesznek, és a tömegközlekedést választják alternatív megoldásként, felkészült-e Budapest közlekedési rendszere az esetleges utasdömpingre.

Abban Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója és Vultur Csaba, aholtankoljak.hu tankolássegítő internetes oldal szerkesztője is egyetért, hogy a benzin és a gázolaj árának növekedése nem elsősorban személyautót használóknál veri majd ki a biztosítékot, hanem a közúti árufuvarozásban érdekelt vállalkozások számára jár komoly terhekkel.

Mint mondják, elvileg elképzelhető, hogy ha folyamatosan emelkednek az üzemanyagárak, átterelődik az autóról a tömegközlekedésre a forgalom. Már most is látható ilyen tendencia, de egy másik lehetőség, hogy ha például az agglomerációból érkezik valaki, városon belül egy-egy útra olcsóbb lehet taxival közlekedni, mint tömegközlekedéssel – jegyezte meg Vultur Csaba.

További részletek >

Forrás: IHO.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes