A diplomások magasabb bérre számítanak

A felsőoktatásban tanulók szerint nettó 125 ezer és 200 ezer forint közötti összeg szükséges a megfelelő megélhetéshez – ez derült ki többi között abból a vizsgálatból, amelynek összegzését az MTI-hez is eljuttatták.

A felsőoktatásban tanulók jövedelmi igényeit felmérő, az Educatio Nonprofit Kft. megbízásából 2009-ben végzett kutatásban mintegy hétezer választ összegeztek. A válaszadók a havi diplomás nettó kezdő bért 75 ezer és 150 ezer forint közöttire, míg a megfelelő megélhetést biztosító havi nettó jövedelmet 125 ezer forint és 200 ezer forint közötti sávba tették.

A megkérdezettek az általuk reálisnak tartott havi kezdő bérnél több mint 52 ezer forinttal magasabb összeget ítéltek elfogadhatónak.
A fővárosi intézményekben tanuló hallgatók 20 ezer forinttal (13 százalék) magasabb kezdő bérről számoltak be, mint a vidéki megyeszékhelyen, megyei jogú városokban tanuló hallgatótársaik, sőt az általuk elégségesnek tartott kezdő bér összege is körülbelül ennyi eltérést mutat. Az egyéb településeken tanulók véleménye nagyjából hasonló a vidéki megyeszékhelyen tanulókéval, azonban ezen hallgatók esetében nagyobb a különbség a reálisnak gondolt kezdő fizetés és a megfelelőnek tartott kereset átlagai között.

A cikk részletei –>

- muszakiforum.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes