A csehországi cégek tőkéjének 57 százaléka cseh kezekben van

Hazai tulajdonban van a csehországi cégek 2,078 billió cseh koronás tőkéjének majdnem az 57 százaléka – közölte a prágai Cekia ügynökség.

A legnagyobb külföldi részvényesek a hollandok, a németek és az osztrákok. A cseh cégek tőkéjének a 25 százaléka holland, 12 százaléka német, 10 százaléka pedig osztrák cégek tulajdonában van. Az első tíz külföldi részvényes között van még Luxemburg, Ciprus, Belgium és Lengyelország is.

"A cseh tőke többségi súlyát az adja, hogy a kis és közepes nagyságú cégek nagymértékben meghatározzák a cseh vállalkozói szférát" – mutatott rá Petra Stepánková, a Cekia elemzője.

Az ügynökség kimutatásából kiderül, hogy a külföldi tőke mértéke az utóbbi három évben gyorsabban emelkedett, mint a cseh tőkéé. Míg a külföldi tőke értéke 2009-ig mintegy 200 milliárd koronával nőtt, addig a cseh tőkéé csak 150 milliárddal.

A holland tőke a kedvezőbb adózás miatt van jelen Csehországban, elsősorban a nagy társaságokban, cégekben.

"A mai helyzet kockázata, hogy a külföldi tőke bármikor úgy dönthet, elhagyja Csehországot. A válság ellenére eddig erre nem került sor. A folyamat ellenkező: nő a külföldi tőke részaránya a csehországi vállalatokban" – jelentette ki Stepánková. A kiskereskedelemben és a szolgáltatásokban egyre több cégben van jelen az orosz, az ukrán és a kínai tőke.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes