A BRF első ipari ingatlanpiaci elemzése

A BRF 2010 első negyedévétől kezdve kiterjeszti adatgyűjtési és elemzési tevékenységét az ipari ingatlanok vizsgálatára is.

A BRF metodikája alapján csak azon épületeket vizsgálja, melyek 1995 után bérbeadási céllal épültek vagy jelenleg bérbe adottak, modern, 2.000 m2 feletti városi-logisztika vagy 5.000 m2 feletti big-box típusú raktárak Budapesten és Pest megyében. A BRF ipari állománya saját tulajdonban álló ingatlanokat nem tartalmaz.

2010 első negyedévében a teljes budapesti ipari ingatlanpiaci állomány –a saját tulajdonban álló ingatlanokon kívül– elérte a 1.774.020 m2-t. Az ipari ingatlanokat a BRF elhelyezkedésük illetve technikai paraméterek alapján két kategóriába sorolja, és un. „big box” típusú nagyraktárakat illetve „városi logisztika” típusú kisebb raktárakat különböztet meg. A big box típusú ingatlanok jellemzően Budapest közigazgatási határán túl az autópályák közvetlen közelében helyezkednek el. A legalább 5.000 m2 nagyságú épületek összterülete eléri az 1.604.600 m2-t. A városi logisztikai épületek között a BRF azokat tartja számon, amelyek területe eléri a minimum 2.000 m2-t. Ennek az állománynak az összterülete 169.440 m2, vagyis a teljes ipari ingatlanállomány bő 9 százaléka a főváros területén helyezkedik el.

A piacra kerülő új ipari ingatlan kínálat alacsony volt 2010 első negyedévében. Csupán két új modern ingatlant adtak át összesen 21.800 m2-en. Míg az Európa Center új épülete városi-logisztika típusú ingatlan, addig a Dunakeszi Ipari Parkban található új raktárépület big box jellegű.

Az alacsony új kínálat következtében az átlagos kihasználatlansági ráta 19,4 százalékon áll.

Míg a big box típusú raktárakban az üresedés 17,7 százalék, addig a városi-logisztika típusú ingatlanoknál közel a duplája, elérve a 35,1 százalékot.

A kereslet első negyedévben 36.500 m2-t volt. Többségében új szerződéseket kötöttek, a szerződéshosszabbítások aránya 4 százalék volt. A legnagyobb bérleti tranzakció az Oriflame számára egyéni igények alapján épülő csarnokra aláírt szerződés volt 17.000 m2-en az Üllő Airport Logistics Centre-ben. Ennek köszönhetően az előbérlet részesedése a bruttó bérbeadáson belül megközelítette a 47 százalékot. További nagyobb bérbeadások történtek a WestLog DC-ben, ahol a Retz Bútor bérelt ki 5.400 m2-t illetve a Rozália Parkban, ahol a Prista Oil kötött szerződést 2.750 m2-re. A kereslet 9,4 százaléka városi logisztikai épületekben jelentkezett, 90,6 százaléka pedig big box típusú raktárakban, parkokban. Ez az arány megegyezik az ingatlan típusok részesedési arányával a teljes állományon belül.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes