A befektetési volumen növekedése várható

A Jones Lang LaSalle bejelentette a 2010-re vonatkozó erőlejelzését, mely szerint a 2009-es 69,2 milliárd Eurós befektetési volumen 2010-ben várhatóan 20-30%-kal növekszik majd.

A Jones Lang LaSalle legújabb European Capital Markets Bulletin kiadványa szerint 2009 utolsó negyedévében 24,6 milliárd Euró volt a befektetések összértéke, ami több mint kétszerese az első negyedéves értéknek (11,6 milliárd Euró) és 50%-kal több, mint 2008 utolsó negyedévében volt. Az erős évzárás nem egyedi eset, hiszen az év végén a befektetők igyekeznek lezárni a tőkebefektetéseiket. Igaz, ez az elmúlt két évben nem volt hangsúlyos, hiszen 7 egymást követő negyedéven keresztül folyamatosan csökkent a befektetési tranzakciók összege.

Chris Staveley, a JLL EMEA régiójának Capital Markets vezetője elmondta: „A növekedés, amit az idei évre várunk, egyrészt köszönhető a hitelfelvételi lehetőségek várható javulásának, másrészt egyértelművé vált, hogy az árak már aligha lehetnek alacsonyabbak, illetve a befektetők is több kockázatot hajlandóak vállalni. Ezen kívül egyre több ingatlannal bővül a befektetési piac kínálata. Ha a piac meg is felel az előzetes elvárásoknak 2010-ben, még akkor is igen alacsony lesz a befektetési volumen, nagyjából a 2002-es év szintjén várható. Mi úgy gondoljuk, hogy inkább szakaszos javulás, mintsem gyors fellendülés valószínű, és ennek az oka abban keresendő, hogy a befektetők még mindig a minőségi, biztos jövedelmet kínáló ingatlanok iránt érdeklődnek elsősorban. A bérlői piacokat a gyenge gazdasági kilátások nyomasztják szinte mindenhol. Annak ellenére, hogy néhány piacon már bérleti díj növekedést tapasztalnak, az óvatosság és a kockázatvállalástól való félelem marad az uralkodó jellemzője mind a bérlői, mind a befektetői piacnak 2010-ben.

Az egyes piacokon megfigyelhető csökkenő ingatlanpiaci hozamok, míg másutt csökkenő bérleti díjak eredményeképpen a JLL tőkeérték mutatói minden szektorban emelkedtek 2009 negyedik negyedévében. Az Európai Irodapiaci Index 1,1%-kal emelkedett az elmúlt negyedévben, a belvárosi üzlethelyiségek bérleti díjai 4,8%-kal, míg a logisztikai és raktár ingatlanok bérleti díjai 1%-kal növekedtek. 2010-ben a várakozásaink szerint továbbra is nyomás alatt maradnak a bérleti díjak, bár néhány piac ennek épp az ellenkezőjére számíthat. A hozamok csökkenése pedig azt jelenti, hogy a tőkeérték kismértékben növekedni fog az előző évhez képest.

A befektetési tranzakciók számában folyamatos növekedést várunk és a javuló hitelfelvételi lehetőségeknek köszönhetően több nagyméretű ingatlan adás-vételére számítunk 2010-ben. Az 50 millió Euró érték feletti üzletkötések száma folyamatosan nőtt 2009 első negyedéve óta, és a harmadik negyedévben már két 1 milliárd Euró feletti üzletkötés is lezárult. A 100 millió Euró érték feletti körülbelül 100 tranzakció 75%-a a második félévben zárult le és csak az utolsó negyedévben 40 üzletkötés született ebben az érték kategóriában. A második félévben regisztrálták a két 1 milliárd Euró érték feletti ingatlan adás-vételt; az egyik egy spanyolországi bank portfoliójának eladása és visszabérlése, a másik a Broadgate Estate 50%-os tulajdonjogának eladása volt az Egyesült Királyságban.

A nemzetközi befektetések most kevesebb, mint 50%-át teszik ki a teljes befektetési volumennek, ez 2007-ben 63% volt. A nemzetközi befektetések számának csökkenése elfedte azt a tényt, hogy a külföldi tőke egyes befektetési piacokon koncentrálódik.

Az Egyesült Királyságban több, mint 50 nemzet befektetői vettek részt a tranzakciók 54%-ban. Franciaországban, főleg Párizsban, az év végén erősödött a külföldi tőke befektetési aktivitás; az utolsó negyedévben 100%-kal nőtt a harmadik negyedévhez képest és 350%-kal az első negyedévhez képest, bár alacsony értékről indult. Spanyolország néhány jelentős nemzetközi üzletkötésnek köszönhetően továbbra is a külföldi befektetői célpontok között maradt. A közép-kelet európai régióban továbbra is jelentős volt a külföldi tőkebefektetések volumene, így összességében ez volt a negyedik legnagyobb külföldi tőkét vonzó régió Európában.

Nigel Roberts, a Jones Lang LaSalle EMEA régiójának piackutatási részlegének elnöke a következőket mondta: „A nemzetközi tőkeáramlás egyre szélesebb körben fogja érinteni a befektetési piacokat 2010 folyamán, amelynek fő mozgatórugója a növekvő üzleti bizalom, és az árak elmozdulása, feltételezve, hogy a gazdasági javulás és a pénzügyi stabilitás megmarad.

Arthur de Haast, a JLL International Capital Group részlegének vezetője szerint az EMEA régió befektetési aktivitásának várható növekedése megfigyelhető lesz Ázsiában és Amerikában is. A nemzetközi befektetőknek várhatóan a jövőben is fontos szerepe lesz a nagy volumenű befektetési tranzakciók számára nyújtott likviditás terén az EMEA régió fontosabb piacain.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes