A "B" kategória nyert a válsággal

A válság kiváltotta költségcsökkentési kényszer a B-kategóriás irodaházak tulajdonosai malmára hajtotta a vizet.

Az 1970-95 között, jellemzően a nem mai célokra épült, kevésbé esztétikus, az A-kategóriánál szűkebb körű szolgáltatást nyújtó ingatlanok, amelyek – kivételekkel – bárhol megtalálhatók, amely terület nem A-kategóriás környék – foglalta össze a B-kategóriás irodák jellemzőit az ezen a piacon 40-50 százalékos részesedéssel bíró Indotek Group értékesítési igazgatója.

Sellyey Tamás a Napi Gazdaság ingatlankonferenciáján elmondta, hogy a válságban a B-kategória fejlődni tudott, sokan hagyták ott ugyanis az A-kategóriás irodaházakat, költségcsökkentési okokból. Az A-kategóriát követve ugyan itt is csökkentek a bérleti díjak, ám kisebb mértékben.

A szakember szerint továbbra is jelentős növekedési potenciál van a B-kategóriában, az Indotek a következő három évben ezért 50 százalékkal gyarapítaná portfólióját, ám vélhetően tovább apadnak majd a bérleti díjak.

A cég jelenleg a logisztikai ingatlanok terén 3-4, az irodáknál 6-8,5 eurós bérleti díjakat érvényesít, de az árazási skála rugalmas. Erre – és a rugalmas díjfizetési ütemezésre – az ad lehetőséget, hogy az ingatlanok nagy részét kedvező áron vették, azaz nem szigorú finanszírozásban építették, így nincs olyan finanszírozási nyomás, mint az új ingatlanok tulajdonosai esetében.

Sellyey szerint a B-kategóriás irodáik jellemző bérlői mixe 70 százalékból kkv-kból, 20 százalékban ezeknél nagyobb, de hazai cégekből, 10 százalékban pedig multinacionális társaságokból áll. Utóbbiak arányát szeretnék növelni, mert biztosabb partnernek számítanak és nagyobb területet is bérelnek.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes