65 milliós tartozás: Az ÁAK feljelentette az Investech Kft-t

Mint ismeretes, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. január 15-én három hónapos felmondással szerződést bontott egyik viszonteladójával, az Investech Kft.-vel annak több szempontból is kifogásolható üzleti magatartása miatt. Miután a cég többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó elszámolni a felmondási idő alatt értékesített úthasználati jogosultságok közel 65 millió forintos összegével, az ÁAK Zrt. büntető feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Az ÁAK Zrt. 2006. december 1-én kötött viszonteladói szerződést az Investech Informatikai és Kommunikációs Kft.-vel, amely többek között a www.autopalyamatrica.hu oldalon is elérhető internetes e matrica vásárlási szolgáltatást működtette. Az autópálya-kezelő 2010. január 5-én a sajtóból értesült arról, hogy az Investech a korábban regisztrált ügyfeleitől az általános szerződési feltételek egyoldalú, vitatott módon közzétett módosítása után 2490,- forintos díjat vont le. Mivel az ÁAK ezt az eljárást – függetlenül attól, hogy az jogszerű-e vagy sem – elfogadhatatlannak és etikátlannak tartotta, az úthasználók védelme érdekében haladéktalanul személyes egyeztetést kezdeményezett a cég képviselőjével, aki azonban a megbeszélt időpontban nem jelent meg. Ennek következtében az autópálya-kezelő a felek között létrejött megállapodást január 15-én, 90 napos határidővel, rendes felmondással felbontotta, ezzel is időt biztosítva arra, hogy az ügyfelek kellő tájékoztatást kaphassanak az értékesítési csatorna megszűnéséről.

Az Investech Kft. a felmondási idő alatt tovább folytatta az e-matricák értékesítését, azok ellenértékével azonban többszöri felszólítás ellenére sem számolt el. A cég tartozása április elején meghaladta a 65 millió forintot, ezért az ÁAK Zrt. még a felmondási határidő lejárta előtt felfüggesztette viszonteladója értékesítési jogosultságát. Miután az ezt követő egyeztetési kísérletek is kudarcot vallottak, az autópálya-kezelő illetékes vezetői arra az elhatározásra jutottak, hogy jogi útra terelik a tartozás rendezésének ügyét, és ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tesznek. Az esettel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a beszedett úthasználati díjak – a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központon (KKK) keresztül – az Útpénztár bevételét képezik. Az Investech Kft. által meg nem fizetett összeggel az ÁAK Zrt. már elszámolt a KKK felé, azaz a kár az autópálya-kezelőnél jelentkezett.

Az ÁAK Zrt. feladatának tekinti, hogy az autósok az utazás megkezdése előtt minél szélesebb körben, lehetőség szerint minden lehetséges értékesítési csatornán keresztül, kényelmesen, gyorsan és biztonságosan tudjanak e-matricát vásárolni. Az e-matrica árát a vonatkozó jogszabály, az ún. „Díjrendelet” pontosan szabályozza, a társaság pedig a piaci verseny élénkítésével próbálja elérni, hogy a különböző szolgáltatók ne terheljenek az értékesítési csatorna használatáért semmilyen külön díjat a vásárlókra.

Az ÁAK Zrt. a hatékony értékesítés okán – a KKK jóváhagyásával – több viszonteladóval is szerződéses jogviszonyban áll, akik jutalék ellenében, havi elszámolás alapján végzik az értékesítést. A társaság felhívja az interneten vásárolni szándékozók figyelmét, hogy saját weboldalán, a www.autopalya.hu portálon az E-MATRICA & DÍJFIZETÉS \ ONLINE vásárlás menüpont alatt érhető el az összes szerződött alvállalkozó adata, többek között az is, hogy mely szolgáltatóknál lehet kényelmi és minden más pluszköltséget jelentő díj nélkül e-matricát vásárolni.

Részben az ügyfelek érdekében, részben pedig a kockázatok csökkentése végett az ÁAK Zrt. felgyorsítja azt a tavaly év végén megkezdett fejlesztési folyamatot, amely saját internetes értékesítési csatorna kiépítésére irányul. Ennek segítségével mindenféle kényelmi díj vagy regisztrációs költség nélkül, közvetlenül az ÁAK Zrt. rendszeréből lehet majd e-matricát vásárolni. Az új értékesítési lehetőség várhatóan 2010. második felében lesz elérhető a www.autopalya.hu weboldalon.

Forrás: autopalya.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes