60. Vasutasnap – Tisztavatás a Vasúttörténeti Parkban

A Magyar Államvasutak és a MÁV Csoport 2010. július 9-én és 10-én 60. alkalommal rendezi meg a Vasutasnapot. A nagy hagyományokkal rendelkező ünnep a vasutasok körében a legjelentősebb események egyike, a szakmai elismerések mellett kifejezi az egész vasutas társadalom összetartását, lojalitását cége és munkája iránt.

Völner Pál, NFM államtitkár

 

 

 


Völner: Nem kell tömeges elbocsátástól tartani a MÁV-nál

Nem látott olyan előterjesztést, amely drasztikus, több ezres elbocsátást tartalmazna – mondta pénteken a vasutasnapon Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára újságírók előtt. Átszervezés lesz, és elképzelhető, hogy nem vesznek fel új embereket, valamint a nyugdíjba vonulók helyét nem töltik be – tette hozzá.
Völner Pál szerint átszervezések lesznek, de tömeges elbocsátástól nem kell tartani. Példaként említette, hogy túl sok, hetvennél több gazdasági társasága van a MÁV-nak. Ráadásul a szolgálattevők arról panaszkodnak, hogy kevesen vannak.
A pénteki Népszabadság írt arról, hogy vasutasok ezrei kerülhetnek az utcára a jövő év elején, munkájukra ugyanis az előző kormány döntésének hatására a MÁV kezében lévő tolatási, kocsirendezési, áttengelyezési szolgáltatások állami támogatásának megszűnése után nem lesz szükség.
A MÁV elnök-vezérigazgatója, Andrási Miklós távozása kapcsán Völner úgy fogalmazott, hogy nem tud róla semmi rosszat mondani, de olyan időszakban nevezték ki (egy évvel ezelőtt), amikor más elvárásai voltak a politikai vezetésnek. Most a MÁV konszolidációja, fejlesztés, szárnyvonalak újranyitása van napirenden, amihez új ember kell – mondta az államtitkár. Völner Pál azt mondta, hogy a következő, várhatóan újabb öt szárnyvonalon még idén elindulhat a közlekedés.
Először a szakszervezettel akar tárgyalni, aztán ismerteti álláspontjukat arról a VDSZSZ-követelésről, hogy a MÁV Cargo két évvel ezelőtti eladásából befolyt 102,5 milliárd forintból minden vasutas kapjon fejenként 250 ezer forintot – mondta az államtitkár. Az előző kormány és vasúti vezetés mereven elzárkózott ez elől.
Völner Pál közölte: a MÁV-nál dolgozókat a működési gondok nyomasztják, fejlesztésre nem lehet uniós pénzt fordítani, ezért reményei szerint olyan koncepciót dolgoz ki a következő cégvezetés, ami biztosítja a működést és az alkalmazottak munkáját. A vasúté a jövő, a MÁV-nak versenyképessé kell válnia a közúti közlekedéssel – mondta az államtitkár.

Kitüntetések

A Vasutasnap másik jelentős eseménye az ünnepélyes keretek között megrendezésre kerülő kitüntetés-átadás. A MÁV Csoport vezetése e kitüntetések átadásával ismeri el azokat a teljesítményeket, erőfeszítéseket, amelyeket a vasutas kollégák életpályájuk során hivatásukért, társaságukért tettek. Idén 342 vasutas vehetett át munkája eredményeként jutalmat. A 2010. évben kitüntetett vasutasok névsora ide kattintva tekinthető meg.
Az eseményt az Operett Színház, és a Vasutas Zeneiskola növendékeinek produkciója zárta, akik a Szép nyári nap című Neoton Musicalből adtak elő részleteket.
A Vasutasnap elmaradhatatlan része a Juliális, amit minden évben az ünnepi műsorokat követő napon, július második szombatján rendeznek meg a vasúttársaságok. Ebben az évben 7 városban – Budapesten, Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsett, Szegeden, Szolnokon és Záhonyban – tart a vasutas társadalom Juliálisokat. A családi-baráti összejövetelen gyermek- és felnőtt programok, sport- és főzőversenyek, valamint koncertek várják az ünneplő közönséget. A Juliális programja ide kattintva tekinthető meg.

 

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes