40 százalékkal nőttek a kínai vezető vállalatok K+F beruházásai

Az európai vállalatok kutatási-fejlesztési (K+F) eredményei továbbra is gyengék a kulcsfontosságú hi-tech ágazatokban. A kedden Brüsszelben közzétett eredménytáblázat szerint 2009-ben a vezető amerikai vállalatok uniós vetélytársaikhoz képest ötször annyit ruháztak be a félvezetőkkel kapcsolatos K+F-be, négyszer annyit a szoftverekkel kapcsolatos K+F-be és nyolcszor annyit a biotechnológiába.

 

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU vezető vállalkozásainak K+F beruházásai 2009-ben 2,6 százalékkal csökkentek, ami csak fele akkora visszaesés, mint az Egyesült Államok vezető vállalatainál tapasztalt 5,1 százalékos csökkenés. Az amerikai K+F színvonal azonban a fejlett technológiák területén így is jóval magasabb az európainál.

Globálisan 1,9 százalékkal csökkent tavaly a kutatásra-fejlesztésre fordított kiadás, és ez az átlag abból adódik, hogy a nagy mértékű amerikai és a mérsékeltebb európai visszaeséssel párhuzamosan a japán cégek fenntartották a korábbi K+F beruházási szintet, Ázsia más országaiban pedig folytatódott a korábbi években is tapasztalt erőteljes K+F-növekedés. Kínában 40, Indiában 27,3, Hongkongban 14,8, Dél-Koreában 9,1, Tajvanon pedig 3,1 százalékos volt a vezető vállalatok K+F beruházásainak növekedése.

forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes