4-es metró: Több mint félszáz gyanús közbeszerzést találtak az első szakaszban

53 beszerzés és közbeszerzés kapcsán állapított meg különböző mértékű kockázatot az a 4-es metró beruházást vizsgáló szakértői vizsgálat, amelyet az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Közlekedési Operatív Programok Irányító Hatósága (KÖZOP IH) megbízásából végeztek független jogi és közbeszerzési szakértők a 2007. májustól 2008. decemberig felmerült kifizetések körében – tájékoztatott az NFÜ.

A szakértői jelentésben foglaltak alapján az IH szabálytalansági eljárást kezdeményezett, mely során 15 olyan szerződést vizsgáltak meg, amely esetében a jelentés megalapozott kockázati tényezőket állapított meg. Ezekből az eljárás lezárásakor 11 szerződésnél találtak különböző mértékű szabálytalanságokat.
Az Európai Bizottság 100 százalékban szabálytalannak minősítette a 11 szerződést, amelyeket így nem lehet elszámolni. A projekt támogatási kérelmében szereplő összeg így 229,5 millió euróval, azaz 57 milliárd forinttal csökkent 2009 szeptemberében.

További 38 szerződést alacsony kockázatúnak ítélték, de a KEHI teljes körű kivizsgálást és szabálytalansági eljárás megindítását írta elő. A KÖZOP IH az eljárást 2010. június 30-án megindította, jelenleg is folyamatban van. A KÖZOP közbülső kifizetéseit ezalatt az Európai Bizottság felfüggesztette. A Közlekedés Operatív Programban jelenleg megnyugtató mennyiségű forrás áll rendelkezésre a megkötött szerződések teljesítésére mindaddig, míg a közbülső kifizetések rendszerét a kormány visszaállítja – közölte az NFÜ.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes