2014-től behajtható a külföldi közlekedési bírság

Megállapodtak az EU-intézmények a közlekedési szabálysértések határokon átnyúló behajthatóságát célzó irányelv-tervezetről – értesült a BruxInfo. Az Európai Parlament e héten szavaz a jogszabályról.

2013 végén, legkésőbb 2014 elején léphet hatályba az Európai Unióban a közúti biztonság fokozását célzó irányelv, amelynek részleteiről a napokban állapodott meg a Tanács és az Európai Parlament. Az irányelv értelmében az európai uniós országoknak a jövőben kötelességük lesz kiadni egy másik EU-tagállam részére azoknak az autósoknak az adatait, akik szabálysértést követnek el külföldön.

Az eredeti bizottsági javaslat a gyorshajtás, a piros lámpa figyelmen kívül hagyása, a biztonsági öv használatának elmulasztása, valamint az ittas vezetés esetén írt volna elő együttműködési kötelezettséget, de a hároméves vita során – főként a belga elnökség kezdeményezésére – kiegészült a lista a tiltott sávok (pl. buszsáv), a mobiltelefon és a motorosok esetében a bukósisak használatával.

Ha tehát például egy magyar állampolgár a hét szabálysértési tétel közül valamelyiket elköveti például Portugáliában, akkor a portugál hatóságok lekérhetik az illető adatait Magyarország nyilvántartásából, és eljárhatnak vele szemben. A kipostázott büntetést a portugál jogszabályok alapján, a Portugáliában érvényes díjszabás alapján kell megfizetni – mondták EU-források a BruxInfónak.

Az elfogadott irányelv főszabályként az autó tulajdonosát büntetné, de a direktíva tiszteletben tartja a tagállami szabályozásokat, tehát a nemzeti hatóságok feladata lesz, hogy egy ilyen esetben kinyomozza, ki vezette az autót valójában.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes