2012 januárjában tovább folytatódott a külkereskedelem bővülése

A KSH legfrissebb gyorstájékoztatója szerint 2012 januárjában a kivitel volumene 5,8, a behozatalé 2,9 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg a külkereskedelmi mérleg 129 milliárd forintos többletet mutatott az év első hónapjában.

Az átlagosnál alacsonyabb növekedést mutatott a gépek és szállítóeszközök termékcsoport volumene, a többi fő árucsoport – az energiahordozók importján kívül – az átlagnál nagyobb mértékben tudott bővülni. Az élelmiszerek kereskedelmének volumene mindkét irányban 10%-körüli mértékben emelkedett, míg a feldolgozott termékek exportjának volumene 15,1, az importja 10,7%-kal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A gyógyszer és gyógyszerészeti termékek kivitele csaknem ötödével, behozatala tizedével nőtt. Az energiahordozók behozatalának volumene 7,8 százalékkal mérséklődött (főként az energiaárak 30%-ot meghaladó emelkedése miatt), azonban exportjának mértéke 19%-os növekedést mutatott éves összehasonlításban.

image001

Az összes kivitel értéke 1936 milliárd forint (6266 millió euró), a behozatalé 1808 milliárd forint (5847 millió euró) volt, a forgalom forintban mért árszínvonala az import esetében 11,9, a kivitel esetében 8,4%-kal emelkedett 2011 első hónapjához viszonyítva.
Az EU területére irányuló kivitel volumene 3,9 százalékkal, az importé 5,6 százalékkal emelkedett januárban, vagyis a külkereskedelmi mérlegpozíciónk az egész EU-t tekintve valamelyest romlott, az egyenlegünk forintban mért aktívuma azonban az unió egészét nézve alig változott.
Az EU-n kívüli országokba irányuló export dinamikusan növekedett (12,3%-kal), míg a behozatal némileg az egy évvel ezelőtti szint alatt maradt (-2,7%). Így – az ebben a relációban mért – külkereskedelmi mérleghiány 12 milliárd forinttal mérséklődött 2011 januárjához viszonyítva.
Importunk kicsit több mint kétharmada származott az EU területéről (a teljes behozatal mintegy fele az EU-15 országokból érkezik), kivitelünknek viszont több mint háromnegyede az EU-27 tagállamába irányul (a teljes kivitel 56%-a az EU 15 felé, 21,3%-a az EU-12, vagyis az új EU tagállamok felé).

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes