2009, a Lean Management éve

Az utóbbi másfél évtized során egyre inkább előtérbe került a nyelvtudás, mint kompetencia a munkavállalói oldalon, és mint elvárás a piac munkaadói oldalán. A multinacionális vállalatok hazai és külföldi anyavállalatai közt alapvető fontosságú a kommunikációs csatornák magabiztos alkalmazása, minden szinten.

Ez ma is így van, a feltétel ma is élő igény, nyelvtudás nélkül képtelenség érvényesülni a munkaerő piacon. Az idei év azonban nem sok jóval kecsegtet, komoly fejfájást okoz mindenkinek a következő lépések megtervezése.

A 2008 végén indult gazdasági vihar egyre mélyebben érinti a piaci szereplőket. Ez újabb igényt vet fel: a karcsúsítási módszerek ismerete válik egyre fontosabb kompetenciává. A Toyota Motor Corporation által a 20. század közepén kidolgozott és azóta is folyamatos fejlődés alatt levő termelési módszertan – a Toyota Production System (TPS) – elemei ma minden időknél nagyobb hangsúlyt kapnak. A termelési igények megváltoztak, hisz jelentősen csökkent a fizetőképes kereslet szinte minden iparágban. A TPS egyik alapvető elemének, a húzó elv (pull flow) szerinti termelésnek megfelelően a gyárak egyre csökkentik munkaidejüket, lévén a megrendelt darabszámok is jelentősen esnek.

Két dolgot lehet tenni ilyen helyzetben: leállni (vagy leülni) és várni, míg fellendül a piac, vagy kihasználni a rendelkezésre álló állásidőt, és fejleszteni a meglevő folyamatokat. Bár kétségkívül jobb és könnyebb viharmentes időszakban fejleszteni, most a fejlesztési tevékenység egyértelműen a túlélést rejti magában. Ha eddig nem gondolkozott a vállalat a veszteségek csökkentésén és lean elvek alapján történő értékteremtésen, nos, akkor legfőbb ideje idén nekilátni! Függetlenül attól, hogy az adott vállalat magát lean-elvűnek vallja-e, folyamatai olyan béklyókat rejtenek magukban, melyeket tovább vonszolva lehetetlen a felemelkedés.

Ezeket az ellensúlyokat le kell dobni, és ez komoly kompetenciákat igényel: lean gondolkodóvá kell válni hozzá. Nem elég látni a veszteséget, tenni is kell ellene, a vállalat minden szintjén.

A cikk részletei ->

- leancenter.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes