16 milliárdot vonhatnak el az innovációtól

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) nem ért egyet azzal, hogy a kormány 16 milliárd forintot zárolt az innovációs alapban – mondta Szabó Gábor, a szövetség elnöke.

A MISZ elnöke hangsúlyozta, hogy az alap gazdálkodása a zárolás nélkül is feszes, hiszen már korábban is 20 milliárd forint maradványképzési kötelezettség terhelte. Szabó Gábor szerint a 16 milliárd forint zárolásának az lesz a hatása, hogy megszakad az innovációs folyamat finanszírozása, vagyis az idén nem születnének új pályázati döntések, és a már megítélést támogatásokra sem kötnék meg a szerződéseket, és kifizetések maradnának el.

A szövetség becslése szerint az idén az innovációs alapba mintegy 50 milliárd forint lehet a vállalatok és az állam befizetéséből, amelynek jelentős része a korábbi döntésekkel lekötött, és nincs benne annyi szabad forrás, hogy 16 milliárd forintos zárolás esetén ne maradjon el kifizetés. Szabó Gábor hangsúlyozta, a szövetség már a februári közgyűlésén felhívta a leendő kormány figyelmét arra, hogy az innovációs folyamatot nem szabad megszakítani.

A szövetség elnöke kiemelte: fontos megérteni, hogy az innovációs projektek több éves folyamatot ölel fel, ha ebből egy esztendő is hiányzik, akkor az egész összeomlik, és az addig befektetett pénz is elvész. Rámutatott: a magyar innovációs rendszer működésében az állandóság nem igen jellemző, még a "békeidőben" is probléma, hogy túl gyakran változik a finanszírozás, a támogatási rendszer.

Szabó Gábor sérelmezte, hogy a kormány nem konzultált a Magyar Innovációs Szövetséggel a lépésről, az Magyar Közlönyben olvasták az intézkedést. Azt tervezik, hogy néhány innovációban érintett szervezettel közösen tiltakoznak a zárolás ellen, és ettől azt várják, a hogy kormány tárgyalást kezdeményez velük.

Tavaly az innovációs szövetség már tiltakozott amiatt, hogy a Bajnai-kormány a 2010. évi költségvetés tervezésekor nem irányzott elő állami befizetést az innovációs alapba, holott a jogszabályi kötelezettség alapján 25 milliárd forintot kellett volna szerepeltetnie. Az innovációs érdekképviseleti szervezetek és a kormány közötti tárgyalás eredményeként végül a Bajnai-kormány 20 milliárd forintot betervezett a 2010. évi költségvetésbe innovációs alapba történő befizetésként.

Szabó Gábor megemlítette, hogy hamarosan Magyarország adja az EU-elnökséget, és el lehet mondani, Magyarország az egyetlen olyan ország a tagállamok között, ahol az innovációs folyamatokat megakasztják, az innováció támogatására fordítható összeget csökkentik. Ez vállalhatatlan, nemzetközi közegben kimondhatatlan – fogalmazott a Magyar Innovációs Szövetség elnöke.

Forrás:mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes